flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги виборців!!!

15 березня 2019, 12:38

Інформація про порядок і підстави звернення громадян до суду при реалізації ними виборчих прав.

 

Місцевим загальним судам як адміністративним підсудні адміністративні справи, зокрема, пов’язані з виборчим процесом щодо:

 

  • оскарження рішень, дій чи бездіяльності дільничних виборчих комісій, членів цих комісій за місцезнаходженням відповідної комісії (ч. 5 ст. 273, ч. 8 ст. 277 КАС України);
  • уточнення списку виборців (ч. 2 ст. 274 КАС України);
  • оскарження дій чи бездіяльності засобів масової інформації, інформаційних агентств, підприємств, установ, організацій, їх посадових та службових осіб, творчих працівників засобів масової інформації та інформаційних агентств, що порушують законодавство про вибори, за їх місцезнаходженням (ч. 3 ст. 275 КАС України).

 

Строки звернення

П’ять днів з дня прийняття рішення, вчинення дії або допущення бездіяльності — саме стільки часу передбачено ч. 6 ст. 273 КАС України для подачі позовної заяви щодо рішень, дій чи бездіяльності виборчої комісії, членів цієї комісії.

Відповідно до ч.3 ст.274 КАС України позовна заява про уточнення списку виборців може бути подана не пізніш ніж за два дні до дня голосування. 

Днем подання позовної заяви, апеляційної скарги є день їх надходження до суду.

Судовий збір за подачу до суду адміністративного позову у справах про уточнення списку виборців не сплачується.

 

Строки розгляду

Суд вирішує адміністративні справи, що пов’язані з виборчим процесом, у дводенний строк після надходження позовної заяви.

Також:

  • адміністративні справи за позовними заявами, що надійшли до дня голосування, вирішуються судом у дводенний строк, але не пізніше, ніж за дві години до початку голосування;
  • справи про уточнення списку виборців вирішуються у дводенний строк після надходження, але не пізніше ніж за два дні до голосування, а якщо позовна заява надійшла за два дні до голосування – невідкладно;
  • адміністративні справи за позовними заявами, що надійшли у день голосування, вирішуються судом до закінчення голосування;
  • адміністративні справи за позовними заявами, що надійшли у день голосування, але після закінчення голосування, вирішуються судом у дводенний строк після надходження позовної заяви;
  • адміністративні справи, пов’язані з виборами Президента України, за скаргами, поданими на вчинені порушення з моменту припинення голосування на виборчих дільницях —протягом двох днів після дня голосування.

 

Розгляд справ

Про відкриття провадження в адміністративній справі, а також про ухвалене рішення суд невідкладно повідомляє відповідну виборчу комісію та комісію вищого рівня.

Суд при розгляді позову у справах щодо уточнення списку виборців звертається до відповідного органу ведення Державного реєстру виборців із запитом щодо уточнення відомостей про виборця. 

Щодо подання позовної заяви та про дату, час і місце розгляду справи суд негайно повідомляє відповідача та інших учасників справи шляхом направлення тексту повістки на офіційну електронну адресу, а за її відсутності — кур’єром або за відомим суду номером телефону, факсу, електронною поштою чи іншим технічним засобом зв’язку. Неприбуття у судове засідання учасника справи, повідомленого відповідно до положень ст. 268 КАС України, не перешкоджає розгляду справи.

У виборчих справах суд проголошує повне судове рішення, копії якого невідкладно видаються учасникам справи або надсилаються їм, якщо вони не були присутні під час його проголошення. Судові рішення за наслідками розгляду судами першої інстанції справ набирають законної сили після закінчення строку апеляційного оскарження, а у разі їх апеляційного оскарження — з моменту проголошення судового рішення суду апеляційної інстанції.

Зразок адміністративного позову про включення до списку виборців можна завантажити за цим посиланням.

/userfiles/media/adm-pozov.doc