flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Інформація щодо розгляду судом справ за статтею 130 КУпАП

29 жовтня 2018, 12:43

Інформація щодо розгляду судом справ за статтею 130 КУпАП

 

(у зв'язку з численними повідомленнями ЗМІ)

 

 

 

Протягом 2018 року ряд ЗМІ розповсюдили інформацію про безпідставне, на їх думку, закриття Сихівським районним судом м. Львова проваджень у справах про адміністративне правопорушення, передбачене статтею 130 КУпАП (Керування транспортними засобами або суднами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції).

 

У зв'язку з цим, суд доводить до відома наступне. 

Статистичні дані

 За 2017 рік:

до суду надійшло – 565 справ

закрито провадження за відсутністю складу правопорушення – 51 справа, що становить 9%

 

За 2018 рік (з 01.01.2018 до 01.10.2018):

до суду надійшло – 486 справ

закрито провадження за відсутністю складу правопорушення – 38 справ, що становить 7%

 

 

Більшість випадків, у яких закрито провадження у зв'язку з відсутністю події/складу адміністративного правопорушення, передбаченого статтею 130 КУпАП, пов'язані із порушенням порядку проведення огляду осіб на стан сп’яніння.

Такий порядок визначений ст.266 КУпАП та положеннями Інструкції про порядок виявлення у водіїв транспортних засобів ознак алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, яка затверджена Наказом Міністерства внутрішніх справ України № 1452/735 від 09.11.2015р.

Відповідно до положень зазначених нормативних актів у разі відмови водія транспортного засобу від проходження огляду на стан сп'яніння на місці зупинки транспортного засобу або його незгоди з результатами огляду, проведеного поліцейським, такий огляд проводиться в найближчому закладі охорони здоров'я, якому надано право на його проведення (ч.3 ст.266 КУпАП, п.7 розділу І Інструкції). Поліцейський забезпечує проведення огляду водія транспортного засобу в закладі охорони здоров’я не пізніше ніж протягом двох годин з моменту виявлення відповідних підстав (п.9 розділу ІІ Інструкції).

Проте, при розгляді значної кількості справ було встановлено   порушення, які  виявились у тому, що особи, відносно яких складено протоколи про адміністративне правопорушення, фактично не пройшли огляду на місці зупинки і всупереч ст. 266 КУпАП їм не було запропоновано пройти такий огляд у медичному закладі.  Крім того, порушення мали місце і у випадках коли особи пройшли огляд на місці зупинки, однак не погодилися з результатами такого огляду, висловлюючи таку незгоду письмово (у протоколі, акті огляду на стан сп'яніння чи письмових  поясненнях), усно  (що зафіксовано на відеозаписах нагрудних реєстраторів), і у цих випадках, їм не було запропоновано пройти огляд у медичному закладі.

Частиною 5 статті 266 КУпАП визначено, що огляд проведений з порушенням порядку встановленого  ст.266 КУпАП є недійсним.

Таким чином, наведені вище порушення, які полягали у незабезпеченні проведення огляду водія у медичному закладі  безальтернативно тягнуть  за собою визнання такого огляду недійсним.

Відтак, із вищевказаних причин судді, дотримуючись вимог закону, зобов’язані в ході розгляду справ визнавати недопустимими докази, які зібрані із порушенням встановленого порядку та приймати у таких випадках рішення про закриття справ про адміністративні правопорушення.

Усвідомлюючи резонанс, який існує у суспільстві з приводу уникнення відповідальності особами, які на місці зупинки транспортного засобу пройшли огляд на стан сп'яніння за допомогою приладу „Драгер”, що зафіксував ознаки алкогольного сп'яніння, Сихівський районний суд м. Львова у 2017 та 2018 роках звертався з відповідними листами до Управління  патрульної поліції у м. Львові з приводу неухильного дотримання вимог ст.266 КУпАП.

Незважаючи на такі звернення, які були спрямовані саме на усунення недоліків у роботі патрульної поліції з метою уникнення таких в подальшому та суворого дотримання вимог чинного законодавства при складанні протоколів про адміністративне правопорушення, реагування на таку інформацію Управління патрульної поліції у м. Львові відсутнє, а до суду продовжують надходити справи за ст. 130 КУпАП із допущеними аналогічними порушеннями при проведенні огляду.