flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Круглий стіл «Масовий позов: перспективи в Україні через призму зарубіжного досвіду»

12 червня 2015, 15:58
11 червня 2015 року відбувся круглий стіл «Масовий позов: перспективи в Україні через призму зарубіжного досвіду», організований Верховним Судом України спільно з Київським національним університетом імені Тараса Шевченка за підтримки Проекту ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні».
Голова Верховного Суду України Я.М. Романюк поставив на обговорення  питання законодавчого забезпеченнясудового захисту прав численних груп осіб за правилами масового позову. Одна з проблем перевантаження судів мільйонами однотипних справ, зокрема, у сфері пенсійного забезпечення та соціального захисту, захисту прав споживачів, зумовлена можливістю громадян України захистити свої права лише за допомогою індивідуальних позовів в той час як країни Європи вже знайшли шляхи вирішення таких проблем, запровадивши інститут масового позову.

Керівник експертів проекту ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції» Віргіліюс Валанчюс окреслив основні переваги законодавчого запровадження масового (групового, колективного) позову – оптимізація правосуддя, економія, гармонізація судової практики, полегшення виконання рішень суду, прийнятих за груповими позовами. Доповідач зауважив, що процес запровадження у правову систему континентальної Європи інституту групового позову не мав характеру механічної трансплантації із англосаксонської системи права. Для цього був ретельно вивчений досвід Великобританії, США, Австралії і пристосований до національно-правових традицій кожної з країн Європи, яка цим досвідом скористалася. І в Україні слід зважити кожний елемент конструкції масового (групового) позову, перш ніж імплементувати цей інститут у законодавство.
Взявши участь у обговоренні і підведенні підсумків круглого столу, суддя ВССУ С.Ф. Хопта, погоджуючись з необхідністю запровадження у законодавство України дієвих механізмів, які гарантуватимуть можливість оперативно та ефективно захищати права та інтереси людини, забезпечуватимуть процесуальну економію, наголосив на тому, що при законодавчому втіленні інституту масового позову у законодавство України слід наперед чітко визначити поняття масового (групового) позову, домінуючих чинників щодо захисту прав та інтересів осіб саме із застосуванням масового (групового) позову, а не індивідуального, потрібно виписати процедуру відкриття провадження у разі подання масового позову, порядок формування групи і вступу до неї, представництва інтересів групи, професійної підготовки адвокатів і їх мотивації щодо формування групи, визначення процедури надсилання судових викликів та повідомлення сторін групового позову  чи лише представника групи.
Основним для вирішення питання про підвідомчість розгляду спорів за масовими позовами має бути характер правовідносин, щодо яких виник спір, який слід визначити шляхом внесення відповідних змін до ЦПК, ГПК та КАС. Законодавчих змін у разі запровадження інституту масових позовів потребуватимуть також положення процесуального законодавства щодо підвідомчості і підсудності таких позовів, а також щодо змісту рішення суду, які б надали можливість виконати таке рішення стосовно чисельної невизначеної групи осіб.
Запровадження такого інституту має узгоджуватися з фундаментальними принципами, передбаченим Конституцією України, процесуальними нормами та ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод щодо права кожного на справедливий і публічний розгляд справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом. Чітке врегулювання цих та інших питань у тексті закону, на переконання доповідача, є запорукою дієвого захисту порушених прав та інтересів людей.