flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Результати соціологічного дослідження громадської думки щодо роботи судової системи

29 січня 2015, 09:39
Соціологічне дослідження «Оцінка роботи судової системи України» було проведено компанією Research & Branding Group у грудні 2014 року.
Опитування складалося із двох компонентів – загальнонаціонального,  цільовою аудиторією якого було населення України у віці 18 років і старше, і спеціалізованого – тобто безпосередніх учасників судових процесів.
Згідно з результатами зазначеного дослідження рівень довіри населення до судів і судової системи зумовлений ступенем інформованості про роботу судів: учасники спеціалізованого опитування довіряють судам і судовій системі набагато більше (40%), ніж учасники загальнонаціонального опитування (13%).
59% респондентів спеціалізованого опитування, а також близько половини загальнонаціонального опитування, які свого часу брали участь у судових процесах (46%), вважають ухвалені судові рішення законними й обґрунтованими. На думку 53% опитаних, рішення є справедливими.
Серед факторів, які перешкоджають процесу удосконалення судової системи, респонденти назвали суперечливе й несправедливе законодавство, готовність позивачів і відповідачів вигравати спори за допомогою корупції, відсутність дієвих механізмів відповідальності суддів за незаконні рішення, невиконання і несвоєчасне виконання судових рішень, відсутність реальної незалежності суддів, зокрема й від інших органів державної влади. Водночас такий фактор, як наявність спеціалізованих судів, вважається учасниками  найменш суттєвою перешкодою на шляху удосконалення судової системи.
Як свідчать статистичні дані, 49% респондентів спеціалізованого опитування задоволені роботою загальних судів, 66% – роботою адміністративних, і 68% задоволені роботою господарських судів.
За словами експертів соціологічної компанії, це досить високі показники рівня довіри, щоправда, на їхню думку, це свідчить про очікування від судової влади ініціатив та практичних кроків назустріч суспільним вимогам з реформування правосуддя.
Активну участь в обговоренні взяли судді Верховного Суду України, заступники голів вищих спеціалізованих судів, представники органів суддівського самоврядування, авторитетні експерти в судово-юридичній сфері.   
Так, заступник Голови Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Станіслав Кравченко відзначив професійний підхід соціологічної компанії до вивчення ситуації. На його думку, дані дослідження – позитивний сигнал для роботи насамперед суддів, адже є можливість побачити певні проблемні моменти й вжити заходів для їх вирішення. Водночас, зауважив Станіслав Кравченко, можна було очікувати й вищих показників довіри, адже не більше 1-2% громадян, які беруть участь у судовому засіданні, заявляють відвід суду.
Звертаючи увагу на необхідні заходи для підвищення довіри до суду, заступник Голови ВССУ підкреслив важливість удосконалення законодавства, адже без цього неможливо забезпечити ефективну роботу судової влади.
На цьому також наголосила Голова Ради суддів України, суддя Верховного Суду України Валентина Сімоненко: «Не може суддя ухвалити справедливе рішення, якщо закон не є справедливим». Водночас, на її думку, одним із факторів, що перешкоджає удосконаленню діяльності судової влади, є неналежна організація роботи суду та матеріально-технічне забезпечення.  Не виключено, що саме цей чинник, зауважила Валентина Сімоненко, відіграв важливу роль у формуванні рівня довіри до господарських та адміністративних судів, які оснащені краще, ніж суди загальної юрисдикції.
У свою чергу член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, суддя ВССУ Михайло Макарчук зазначив, що різниця в показниках довіри до судів різних юрисдикцій залежить від учасників процесу. Зокрема, і в господарській, і адміністративній юстиції інтереси сторін, як правило, представляють  юристи, яким набагато легше дати об'єктивну оцінку роботи судів та судової системи загалом.
Водночас він закликав представників ЗМІ до об’єктивного висвітлення роботи судів, адже це також є важливим чинником формування громадської думки.